هوش هیجانی :
تعریف اولیه هوش هیجانی برای اولین با در سال 1990 توسط مایر با همکاری پیتر سالوی مطرح شد این تعریف هوش هیجانی را نوعی پردازش اطلاعات هیجانی که شامل ارزیابی صحیح هیجانها درخود و دیگران و بیان مناسب هیجانها و تنظیم سازگارانه هیجانها است، به نحوی که به بهبود جریان زندگی منجر شود.
پژوهشگران و اندیشمندانی که در این حوزه به تحقیق و بررسی میپرداختند. کمکم تعاریف متعدد و مفصلتری ارائه نمودند، یکی از آنها گلمن بود که هوش هیجانی را به پنج حوزه تقسیم نمود که عبارتند از:
1- آگاهی ازهیجانهای خود
2- مدیریت هیجانها
3- برانگیختن خود
4- شناسایی هیجانهای دیگران
5- تنظیم روابط خود با دیگران
در واقع در تعریف بالا، انگیزش و به طورکلی روابط اجتماعی مورد تاکید قرار گرفتند و توانایی درک و پردازش اطلاعات هیجانی با برخی خصیصههای دیگر، ترکیب شدند که درنهایت ازآن یک شاخص عددی تحت عنوان ضریب هوش هیجانی به دست آمد (مایر و همکارانش، 1990).
براساس آنچه گفته شد می توان از دو رویکرد در تعریف هوش هیجانی نام برد :
الف) رویکردهای اصیل و غیرترکیبی که هوش هیجانی را به عنوان هوشی که شامل هیجان است، تعریف می کند.
ب) رویکردهای معمولی و ترکیبی که هوشهیجانی را با مهارتها و خصیصههای دیگری چون بهزیستی روانی، انگیزش و توانایی برقراری ارتباط با دیگران در هم میآمیزد و بر ترکیبی از آنها تاکید دارند (گلمن ،1995).
هوش هیجانی بوسیله مایر، سالووی و کارسو (1997)این گونه تعریف شده است: «هوش هیجانی عبارتست از توانایی ادراک هیجانها، جهت دستیابی به هیجانی سازنده که به کمک آنها بتوان به ارزیابی افکار، فهم هیجانها و دانش هیجانی خود پرداخت و با استفاده ازآن بتوان موجبات پرورش احساسات و رشد خود را فراهم ساخت». هوش هیجانی در تضاد یا تقابل با هوش شناختی نمیباشد و در آن مغز بر قلب چیره نمیشود، در واقع در هوش هیجانی مغز و قلب یا هوش و هیجان به صورتی یگانه و منحصر به فرد با یکدیگر ترکیب میشوند.
برای سنجش هوش هیجانی افراد، دانشمندان و نظریهپردازان به ارائه پرسشنامهها و روشهای مختلفی پرداختهاند. یکی از نظریهپردازان به نام بارـ اون پرسشنامه EQ را برای سنجش هوش هیجانی ارائه نموده است.
بارـ اون مدیریت استرس را به عنوان یکی از مقیاسهای ترکیبی آزمون EQ قرارداده است. این مقیاس ترکیبی دارای دو خرده مقیاس است که عبارتند از :
1- تحمل استرس که به ارزیابی توانایی فرد در مقاومت و ایستادگی در برابر وقایع ناخوشایند و داشتن هیجانهای قوی برای انطباق مثبت و سازنده با استرسها مربوط میشود.
2- کنترل تکانهها که به ارزیابی توانایی مقاومت افراد در برابر تکانه یا به تاخیر انداختن آنها و توانایی کنترل هیجانها مربوط میشود. مطالعهای که در انتاریو انجام شده، نشان داده که آنانی که شدیدا به الکسی تیما مبتلا میباشند، معمولا نمیتوانند هیجانها و تکانههای عمل خود را کنترل نموده و انطباق و سازگاری مثبت و سازندهای با موقعیتهای استرسزا ندارند. بار ـ اون هوش هیجانی را با توجه به 15 مولفه حل مساله، شادمانی، استقلال، تحمل فشار روانی، خودشکوفایی، خودآگاهی هیجانی، واقعگرایی، روابط بینفردی، خوشبینی، عزت نفس، کنترل تکانش، انعطافپذیری، مسئولیت پذیری، همدلی، خودابرازی مورد بررسی قرار داده و با توجه با این مولفهها به طراحی پرسشنامهای برای اندازهگیری هوش هیجانی پرداخته است (بار – اون، 2000).
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
روانشناسی هیجان
انواع هیجان
مفهوم تاب آوری (Resiliency ) و کاربرد آن در پیشگیری از اعتیاد
تیک چیست؟
لجبازی کودکان
اختلالات رفتاری کودکان
چگونه با کودک از مرگ بگوییم
چگونه با رفتــــارهای ناسازگارانه فـــــرزندان برخورد کنیم ؟
روشهای بهتر خوابیدن کودکان -فرزندان ناسازگار
چگونه کودک بیش فعال را از بازیگوش تشخیص دهیم؟
غذاهایی که بچه ها را آرام میکنند
رفتار و اعمال ضد اجتماعی
آتیسم معضلی میباشد که در بچگی اتفاق می افتد و شخص مبتلا به آن بر
پرخاشگری چیست؟
[عناوین آرشیوشده]